Hoe warm strijk je een overhemd?

Als ondernemende man weet je dat een scherp uiterlijk begint bij een perfect gestreken overhemd. Maar hoe warm strijk je een overhemd zonder het te beschadigen en toch die kreukels effectief te lijf te gaan? Laten we dieper duiken in de wereld van strijktemperaturen en de juiste technieken om je overhemden er op hun best uit te laten zien.

De basis: Temperatuurinstellingen begrijpen

Het strijken van een overhemd is niet gewoon een taak, het is een kunst. De temperatuur waarmee je strijkt, speelt een cruciale rol. Overhemden komen in verschillende stoffen en elk type heeft zijn eigen 'sweet spot' qua temperatuur. Een te hete strijkbout kan de stof beschadigen of zelfs verbranden, terwijl een te koele strijkbout je met een hoop frustrerende kreukels achterlaat.

 • Katoen: De meeste overhemden van NØLSON zijn gemaakt van katoen vanwege de ademende en comfortabele eigenschappen. Katoen is bestand tegen relatief hoge temperaturen, meestal tussen 160-220°C. We raden echter aan om rond 110°C te beginnen, uit te proberen en de temperatuur zo nodig te verhogen. Learn by doing!
 • Linnen: Linnen overhemden, zoals de populaire zomerse keuzes van NØLSON, vereisen een hoge temperatuur dicht bij die van katoen, maar met extra stoom om de hardnekkige kreukels aan te pakken.
 • Synthetische stoffen: Voor overhemden met synthetische vezels zoals acryl moet je voorzichtiger zijn. We raden aan om je item plat te leggen om te drogen, zonder te strijken. Gebruik indien nodig een lage temperatuur.

Lees altijd onze verzorgingsrichtlijnen bij je bestelling voor specifieke strijkinstructies, want niets zegt meer 'goed opgeleide man' dan iemand die zijn kleding met zorg en aandacht behandelt.

Voorbereiding is key

Voordat je begint met strijken, zorg ervoor dat je overhemd licht vochtig is. Dit maakt het strijken makkelijker en helpt bij het efficiënt gladstrijken van de stof. Gebruik een plantenspuit om het overhemd gelijkmatig te bevochtigen, of strijk het overhemd direct nadat het uit de wasmachine komt. Vouw en sorteer je overhemden netjes voor je begint, zodat je zonder stress aan de slag kunt gaan.

Strijktechnieken voor een vlekkeloze afwerking

Nu je weet welke temperatuur je moet gebruiken voor je NØLSON overhemden, laten we ons verdiepen in de strijktechnieken die ervoor zorgen dat je overhemd eruitziet alsof het rechtstreeks van de kleermaker komt. Elk overhemd verdient de beste behandeling en met deze tips zul je zeker indruk maken, of je nu op kantoor bent of bij een belangrijke zakelijke bijeenkomst.

Stap-voor-Stap naar een perfect gestreken overhemd

 1. De kraag: Begin met de kraag van het overhemd. Leg de kraag plat op de strijkplank en strijk vanuit het midden naar de punten toe. Dit helpt om eventuele kreukels van de stof te verwijderen en zorgt ervoor dat de kraag netjes ligt.
 2. De mouwen: Vervolgens zijn de mouwen aan de beurt. Leg een mouw plat op de strijkplank en strijk van de schoudernaad naar de manchet. Let goed op de plooien bij de manchetten; deze moeten scherp en recht zijn. Draai de mouw om en herhaal dit aan de andere kant. Vergeet niet de manchet zelf ook te strijken.
 3. Het lijf: Begin aan de voorkant van het overhemd en werk je weg rondom. Strijk de stof door langzame, gelijkmatige bewegingen te maken en druk niet te hard om het weefsel niet te beschadigen. Zorg ervoor dat je rond knopen werkt door deze voorzichtig te vermijden met de punt van het strijkijzer.
 4. De achterkant: Draai het overhemd om en herhaal het proces aan de achterkant. Zorg ervoor dat je de hele lengte van het overhemd strijkt, inclusief de plooien aan de onderkant die vaak over het hoofd gezien worden.

Tips voor een strak resultaat

 • Gebruik voldoende stoom: Stoom helpt om hardnekkige kreukels te verzachten, vooral in dikke katoenen stoffen. De meeste moderne strijkijzers hebben een stoomfunctie; maak hier gebruik van om je strijkervaring te verbeteren.
 • Controleer de stof: Gaandeweg is het belangrijk om regelmatig te controleren of de stof reageert op de warmte zoals verwacht. Als je merkt dat de stof te warm wordt of begint te glanzen, verminder dan onmiddellijk de temperatuur.
 • Regelmatige reiniging: Zorg dat je strijkijzer schoon is. Oude waterresten of kalkaanslag kunnen sporen achterlaten op donkere stoffen.

Onderhoudstips om je overhemden in topconditie te houden

Je hebt nu een overhemd dat zo glad is als je zakelijke praatjes, maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Het onderhouden van je overhemden is bijna net zo belangrijk als het goed strijken ervan. Met deze onderhoudstips zorg je ervoor dat je NØLSON overhemden langer meegaan en blijven ze eruitzien alsof ze net uit de winkel komen—zonder de extra vouwen!

Het geheim van lange levensduur

 1. Was fijntjes: Overhemden houden van een zachte behandeling in de wasmachine. Gebruik een mild wasmiddel en stel de machine in op een fijnwasprogramma met koud water. Heet water is als kryptoniet voor je super-shirt; het kan de vezels beschadigen en de kleuren doen vervagen.
 2. Droog met zorg: Vermijd waar mogelijk de droger. De hitte kan het krimpproces versnellen en dat is geen superkracht die je wilt hebben. Hang je overhemden liever aan een hanger om natuurlijk te drogen. Dit helpt ook om kreukels te minimaliseren, waardoor je mogelijk minder tijd kwijt bent met strijken.
 3. Goed opbergen: Hang je overhemden op in je kast met voldoende ruimte ertussen om kreukels te voorkomen. Denk aan het ophangen van je overhemd als het parkeren van een luxe auto; je wilt niet dat het te dicht op iets anders staat en een deukje oploopt.

Onze beste tip: Het strijkijzer overgeven

Wees niet bang om het strijkijzer eens aan iemand anders over te geven, bijvoorbeeld je moeder :) Letterlijk dan, hè? Soms kan een professionele reiniging wonderen doen, vooral als je te maken hebt met hardnekkige vlekken of wanneer je simpelweg geen zin hebt om zelf te strijken. Denk eraan, zelfs superhelden hebben soms een team nodig—je overhemden zeker ook!

Met deze tips ben je goed klaargestoomd om je overhemden te onderhouden als een pro. Onthoud dat een goed verzorgd overhemd niet alleen bijdraagt aan een frisse look, maar ook het vertrouwen geeft dat je goed voor de dag komt, of je nu in een belangrijke vergadering zit of een avond uit bent. Dus strijk je mouwen op, pas deze tips toe, en je overhemden zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Making Quality Affordable

Het merk NØLSON is begin 2016 opgericht. We hebben het perfecte shirt gecreëerd voor de makers van deze generatie. Al onze producten worden met liefde en zorg met de hand gemaakt in het NØLSON atelier. Onze missie om het perfecte overhemd te creëren begon met het combineren van traditioneel vakmanschap met een modern en strak Scandinavisch design.